Motivatie

Iedereen herkent het wel. Maanden achter elkaar heb je lekker je sportritme te pakken en kost het je geen moeite om te blijven trainen. Maar dan ineens heb je geen zin meer en lijk je jezelf niet van de bank af te kunnen slepen. De motivatie om te sporten zakt weg. Wat is motivatie eigenlijk? En wat motiveert jou? Kun je daar zelf actief invloed op uitoefenen? De antwoorden zul je vinden in dit artikel.

Motivatie is een moment opname. Het heeft betrekking op de toestand waarin je verkeert op een bepaald moment. Deze toestand hangt samen met de doelen die jij voor jezelf stelt en zet je aan tot bepaald gedrag of bepaalde acties die je richting dat doel zullen brengen. Een voorbeeld hiervan is de motivatie om tijdens een hardloopwedstrijd een eindsprint in te zetten wanneer de finish in zicht is. Alle energie die je nog over hebt na de al geleverde inspanning wordt verzameld om nog één keer tot het gaatje te gaan!

Je motivatie is afhankelijk van een combinatie van interne en externe factoren die elkaar beïnvloeden. Interne factoren zijn bijvoorbeeld je gedachten, gevoelens en herinneringen. Een externe factor kan het weer zijn. Je hebt je voorgenomen om te gaan hardlopen, maar je kijkt naar buiten en het regent. Deze externe factor beïnvloedt je gedachten (“Ik wil niet rennen in de regen.”) en daarmee verdwijnt je motivatie als sneeuw voor de zon. Andersom werkt dit natuurlijk ook.

Uit onderzoek (Bakker & Whiting, 1984) is gebleken dat de redenen die we hebben om te sporten te categoriseren zijn in 4 overkoepelende redenen. De eerste en belangrijkste is dat we er plezier in hebben. Ook sporten we omdat het positieve effecten heeft op onze gezondheid. Daarnaast geeft sporten ons het idee dat we ergens goed in zijn, dat we onze vaardigheden verbeteren. En ten slotte is sporten belangrijk omdat we op deze manier onze sociale contacten kunnen onderhouden.

Als we naar het plezier en onze gezondheid kijken dan spreken we van intrinsieke motivatie om te sporten. De waarde van je workout ligt in de workout zelf. Deze motivatie komt van binnenuit en wordt bestempeld als sterk en positief! Ook bestaat er extrinsieke motivatie. Hiervan is sprake als we kijken naar het gevoel ergens goed in te zijn en de sociale motieven om te sporten. Hierbij is het sporten meer een middel om een doel dat buiten het sporten zelf ligt te behalen. Dit is niet negatief, laat me daar duidelijk over zijn. Het grootste verschil met intrinsieke motivatie is dat hier de controle niet bij jezelf ligt. De motivatie komt van buitenaf, en als jouw trainingsmaatje op het laatste moment afzegt zal de intrinsieke motivatie het toch over moeten nemen om te zorgen dat je tóch gaat trainen!

Nu je wat meer weet over motivatie en wat ons motiveert om te sporten wil ik je graag nog wat tips mee geven, zodat ook jij deze zomer lekker door kan gaan! Dus mocht je geen zin hebben, lees dit even snel door & hup, gaan met die banaan!

– Doe trainingen die je leuk vindt. Zet muziek op die je oppept.
– Stel de juiste doelen en zorg dat deze onderdeel zijn van je training.
– Plan 1 keer per maand een afspraak met een fitnesstrainer om je progressie bij te houden en eventueel je programma bij te stellen.
– Zoek motiverende plaatjes en quotes en sla ze op. Bekijk ze als je wakker wordt, voordat je gaat slapen of voordat je gaat trainen.

Wil je nog meer tips om jouw motivatie te vinden en vast te houden? Meld je hieronder aan voor mijn maandelijkse nieuwbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *